Hakkında

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi

Eğitim Bilimleri Araştırma Önerisi Etik Değerlendirme Kurulu

 

SCÜ Eğitim Bilimleri Araştırma Önerisi Etik Değerlendirme Kurulu sekretaryası, Eğitim Bilimleri Enstitüsü tarafından yürütülmekte olup, Etik Kurulumuzun çalışma ilkeleri Sivas Cumhuriyet Üniversitesi BilimselAraştırma Önerisi Etik Değerlendirme Kurulları Yönergesinde detayları ile belirtilmektedir.

SCÜ Eğitim Bilimleri Araştırma Önerisi Etik Değerlendirme Kurulu aylık dönemlerde 40 başvuru kabul etmektedir. Bir başvuru döneminde SCÜ mensubu bir sorumlu araştırmacı, en fazla 2 araştırmanın etik onayı için başvuru yapabilir. SCÜ dışından araştırmacılar için ise bireysel azami başvuru sınırı 1 olmak üzere, bir başvuru döneminde en fazla 5 başvuru işleme alınır.

SCÜ Eğitim Bilimleri Araştırma Önerisi Etik Değerlendirme Kuruluna bilimsel araştırma önerilerinin etik onayı için başvurular, her ayın ilk 5 gününde (hafta sonu ve resmi tatiller dahil), bu sayfada verilen başvuru linki üzerinden çevrimiçi sistem yoluyla yapılır. Gerekli belgelerde eksiklikleri olan veya çevrimiçi sistem dışında yapılan başvurular değerlendirilmeye alınmaz. Başvuruların ön incelemesi sonucunda düzeltme yapılması gerekli görüldüğü hallerde, başvuru formunda verilen e-posta adresine yapılacak bildirim ile her ayın 6-10. günlerinde düzeltme işlemleri yapılabilir. Bu düzeltme işleminin yapılması, sadece ön inceleme süreci ile ilgili olup, ilgili başvurunun kurul tarafından kabulünü garanti etmez.

Bilimsel araştırma önerilerinin etik onayı başvurularında, veri toplama süreci başlamadan önce başvuru yapılmış olması gerekir. Veri toplama süreci, etik kurulun değerlendirme yapacağı başvuru dönemi (ilgili ayın son günü dahil) içinde başlayan çalışmalar, incelemeye alınmaz.

SCÜ mensubu olmayan dış araştırmacılar, karar yazılarının teslimi öncesinde (varsa) bağlı bulundukları resmi kurumdan Etik Kurulumuza (ilgili araştırmacıya kurum tarafından araştırma izninin verildiğini ve ilgili araştırma hakkında Etik kurulumuz tarafından etik inceleme talebinde bulunulduğunu içeren) bir resmi yazının gönderilmesini sağlamalıdır. Herhangi bir resmi kurum personeli olmayan dış araştırmacılar ise karar yazılarının teslimi öncesinde, bir kurum personeli olmadıklarını gösteren resmi bir belgeyi Etik Kurul başkanlığımıza iletmelidir.

SCÜ Eğitim Bilimleri Araştırma Önerisi Etik Değerlendirme Kurulu, etik onay başvurusu yapılan çalışmaları; amaçları, yararları, uygulanacak araştırma yöntemleri, kullanılacak veri toplama araçları ve katılımcılara uygulanacak etik süreçler açısından inceler ve değerlendirme sonucunda etik açıdan "Uygun", "Uygun Değil" ya da “Etik Onayı Gerektirmemektedir” şeklinde karar verir. Başvurusuna "Uygun Değildir" kararı verilen araştırmacılar, gerekli düzeltmeleri yaparak veya eksiklikleri gidererek, bir sonraki başvuru döneminde tekrar başvuru yapabilir. Araştırmacılar, etik kurulumuza yaptıkları başvuru değerlendirme sonucunun “Uygun” olduğu bilgisi kendilerine bildirilmeden, veri toplama sürecine başlayamaz.

Bilimsel araştırma önerilerinin etik onayı değerlendirmesi için yapılan başvurularda, kullanılması planlanan veri toplama araçları (anket, ölçek, test, görüşme formu vb.), çalışmada uygulanacağı yazılı şekliyle başvuru dosyasına eklenmelidir. Veri toplama araçlarının, ilgili çalışmaya yönelik bilgilendirme metni içermeden, sadece başka kaynaklardan resim vb. olarak alıntılanarak sunulması kabul edilmez.

Etik Kurulumuzun başvuruları incelerken dikkate alacağı ihlal halleri:

    1. Çalışma kapsamında katılımcıların fiziksel ve/veya ruhsal sağlıklarını tehdit edici durumlara maruz bırakılması,
    2. Reşit olmayan kişilerin, kendilerinin ve veli–vasi onayı olmadan çalışmada yer alması,
    3. Katılımcılarının çalışmanın amacı konusunda kasıtlı olarak hatalı bilgilendirilmesi,
    4. Veri toplama araçlarının başlangıç kısmında “Katılımcı Bilgilendirme Formu”nun yer almaması veya  “Katılımcı Bilgilendirme Formu”nda aşağıdaki hususlardan herhangi birisi açısından eksiklik olması:
      1. Çalışmanın genel amacının veya başlığının belirtilmemesi,
      2. Çalışmaya katılımın gönüllülük esasına dayandığının belirtilmemesi,
      3. Katılımcının istemediği sorulara cevap vermeyebileceği ve çalışmadan istediği zaman ayrılabileceği mesajının verilmemesi,
      4. Toplanacak verilerin anonim kullanımı ve verilerin gizli tutulup, bilimsel araştırma dışında paylaşılmayacağına dair taahhüt olmaması,
      5. Çalışmaya katılımın ve veri toplama aracını cevaplandırmanın gerektirdiği ortalama sürenin doğru olarak belirtilmemesi,
      6. Katılımcıların çalışma hakkındaki olası soruları veya bilgi talepleri hakkında araştırmacı irtibat (telefon, email adresi) bilgilerinin sağlanmaması.

Kurul kararları başvuru yapılan ayın sonunda sorumlu araştırmacılardan;

  • SCÜ personeline, EBYS yazısı yoluyla,
  • SCÜ öğrencilerine, başvuru formunda belirtilen e-posta adresine mesaj yoluyla,
  • Resmi kurum personeli dış araştırmacıların, görev yaptığı kuruma EBYS üzerinden resmi yazı yoluyla iletilecektir.

Resmi kurum personeli olmayan dış araştırmacıların ise karar yazılarını Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yazı İşleri’nden şahsen teslim almaları gerekmektedir.

 

Etik kurul başvurularından dikkat edilecek hususlar hakkında, başvurunuz öncesinde Eğitim Bilimleri Araştırma Önerisi Etik Değerlendirme Başvuru Rehberini incelemeniz önerilir.

RAKAMLARLA

Prof.Dr. : 0
Doç.Dr. : 0
Dr.Öğr. Üyesi : 0
Kız Öğrenci Sayısı : 454
Erkek Öğrenci Sayısı : 369
Toplam Öğrenci Sayısı : 823
Doktora Öğrenci Sayısı : 48
Tezli Yüksek Lisans Öğrenci Sayısı : 620
Tezsiz Yüksek Lisans Öğrenci Sayısı : 155
Ana Bilim dalı : 8
Doktora : 4
Tezli Yüksek Lisans : 7
Tezsiz Yüksek Lisans : 5

© 2018 Sivas Cumhuriyet Üniversitesi                                                                                                                                                          Ziyaretçi İstatistikleri  » 1  Çevrimiçi  » 30  Bugün  » 87  Dün  » 292236  Toplam